Creatief (digitaal) aanbod

Tekenen

Inleiding

Er is de afgelopen jaren een heleboel tof creatief aanbod ontwikkeld dat je zowel in de klas kan gebruiken, of tijdens een digitale les of soms kunnen kinderen er thuis mee aan de slag.

Op deze pagina vind je een verzameling van leuke lessen, activiteiten en meer waar je mee aan de slag kan gaan. Deze lijst wordt regelmatig aangevuld en vernieuwd. 

Aanbod

Muziek

Energizers Meer muziek in de klas
Wil je aan de slag met muziekonderwijs? Doe dan één van de muzikale energizers en geef je klas een energieboost. In samenwerking met Schooltv, Ilse DeLange, Roel van Velzen, Buddy Vedder en Sterre Koning maakte Meer Muziek in de Klas korte muziekvideo's voor de onder- en bovenbouw, mét bijbehorende instructiebrief en gratis muzieklessen van digitale muziekmethodes.
Energizers groep 3-4
Energizers groep 5-8

Meer muziek in Huis

Dit is een verzamelpagina voor allerlei initiatieven rondom muziekonderwijs. Met verschillende gratis oefeningen, energizers voor muziek met andere vakken, lesmethodes en meer.
Meer muziek in huis

Muziekmaatjes groep 3-8 – Philharmonie Zuidnederland
De Philharmonie Zuidnederland heeft een muzikale website de Muziekmaatjes voor kinderen van 6 t/m 12 jaar, waarmee kinderen zelf muziek kunnen maken en leuke opdrachtjes kunnen doen.
Muziekmaatjes

Mahlers digitale klaslokaal - 123Zing
Een eerbetoon aan de beroemde componist: Gustav Mahler. Speciaal voor basisscholen lanceert Het Concertgebouw samen met 123ZING het digitale lespakket Mahlers Digitale Klaslokaal. De lessen voor Mahlers Digitale Klaslokaal zijn gemaakt voor groep 1 t/m 8 en bestaan uit videolessen, liedjes en actieve opdrachtehn, kant-en-klaar via het digibord toegankelijk.
Mahler muzieklessen

Muziek met Freek
Op het Youtubekanaal van Freek staan diverse leuke video's met korte muzieklessen die kinderen vanuit huis mee kunnen doen.
Muziek met Freek

Lesmethodes muziekonderwijs
Meer Muziek in de Klas heeft diverse muziek lesmethodes op een rij gezet.
Lesmethodes muziekonderwijs PO

Concertgebouworkest apps
Het concertgebouworkest heeft een aantal gratis apps vol prachtige animaties en interactieve spelletjes. Voor kinderen van 4 tot 12 jaar waarmee ze spelenderwijs kennismaken met de mooiste muziek. Bedoeld voor gebruik op het digibord. 
Apps Concertgebouworkest


Film

Filmhub Zuid - Filmtips & lesmateriaal voor PO & VO
Filmhub Zuid heeft voor zowel PO als VO films en lesmateriaal verzameld in een handig document. Alle films en opdrachten zijn gratis online beschikbaar en bij iedere titel vertellen ze je ook meteen hoe lang de film precies duurt en waarom ze de film aanraden. 
Lesbrieven film in de klas

Filmkwartier door EYE
Het filmmuseum EYE heeft maandelijkse filmlessen ontwikkeld van een kwartier voor groep 1-4 of 5-8. Deze lessen kan je gemakkelijk geven, alle slides en beeldfragmenten staan gratis klaar via Lesson up.
Filmkwartier EYE

Taartrovers - EYE
Met Taartrovers Thuis kun je nu ook thuis of in de klas films kijken die je niet overal ziet. Voor kinderen vanaf 3 jaar en er is ook een versie in Nederlandse Gebarentaal.
Ga naar de films

Maak je eigen flipboekje - Cinekid
Een flipboekje is eigenlijk een heel korte tekenfilm. Op ieder vel van het boek teken je een afbeelding die steeds een heel klein beetje verandert. Als je het hele boekje heel snel achter elkaar doorbladert (‘flipt’) zie je de afbeelding bewegen en heb je een klein animatiefilmpje gemaakt!
Cinekid

Theater

Thuis theater maken - Artemis
Theater Artemis komt met online scènes om na te spelen in je huiskamer
Artemis Home

Theaterles op Instagram - Buro Bis
Theaterburo Bis heeft op instagram hele leuke filmpjes gezet waarmee kinderen worden uitgedaagd iets met theater te doen. Een actrice doet bijvoorbeeld voor hoe je zelf een typetje kan bedenken en nadoen. Hele leuke, gemakkelijke filmpjes waarmee kinderen zelf aan de slag kunnen! Alle lessen staan onder 1 kopje verzameld.
Buro Bis

Literatuur

Poezielessen - Poezie paleis
Lesbrieven poëzielessen voor midden- en bovenbouw
Poezie paleis

Erfgoed

Brabants kwartiertje met Vincent van Gogh
Brabants Kwartiertje met Van Gogh gaat over zijn leven, familie en zijn eerste stappen op het kunstenaarspad in Brabant. Het lesproject heeft opdrachtkaarten voor onder- midden- en bovenbouw. 
Lesmateriaal en meer informatie

Aan de slag met erfgoed in huis - Erfgoed Academie
Erfgoededucatie vanuit huis vraagt veel creativiteit van ouders, docenten en leerkrachten. Om een beetje te helpen en te inspireren heeft Erfgoed Brabant Academie voorbeelden en tips verzameld om leerlingen in en om het huis met erfgoed aan de slag te zetten.
Lesmateriaal voor erfgoed thuis

Overzicht erfgoed aanbod van Erfgoed Brabant
Lesmateriaal Erfgoed Brabant

Creatief/divers

Kunstenaar Lucas Gassel - Museum Helmond
Interactieve, leuke en lerende onlinepagina gemaakt voor leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs: Aan de slag met Lucas! Met filmpjes, puzzels, zoekplaatjes, een ontdek en doeboekjes dat leerlingen aan kunnen vragen en een kleurwedstrijd. Dit allemaal is verbonden aan de tentoonstelling Lucas Gassel, Meester van het landschap.
Aan de slag met Lucas Gassel

Masterclasses van Klokhuis op allerlei gebieden
Er zijn masterclasses over allerlei onderwerpen, in deze filmpjes van ongeveer 20 min wordt precies uitgelegd hoe je hier zelf, vanuit huis, mee aan de slag kan gaan. Zoals schilderen, (3d) tekenen, dansen en meer.
Masterclass Klokhuis

Diverse creatieve lesopdrachten - Grote broer kunsteducatie
In de gratis lesopdracht geven ze een concrete, complete en creatieve invulling voor thuis. De lesopdrachten zijn opgezet vanuit de verschillende kunstdisciplines en sluiten aan bij de standaard vakken op school.
Lesopdrachten voor thuis

Museum Boijmans Van Beuningen 
Boijmans heeft door de jaren heen veel educatieve video’s geproduceerd speciaal voor leerlingen, soms vergezeld van leuke vragen en opdrachten. Op de site staan filmpjes met uitleg per bouw.
Thuisonderwijs Museum Boijmans

Makerstream
Verschillende Fablabs en Makersplaatsen in Nederland hebben de handen ineen geslagen om ook vanuit huis lekker te kunnen blijven maken en nieuwe dingen te leren! Je kan alle workshop filmpjes terugkijken via de volgende link.
Makerstream workshops

Skillsdojo
Op Skillsdojo kunnen kinderen werken aan vaardigheden van de toekomst zoals programmeren, apps bouwen en stopmotion. Ze hebben inspirerende missies, trainingen en kant en klare tools die je kan zetten in je lessen. 
Lessen Skillsdojo