Cultuuroptimisten geslaagd

Presentator Cultuuroptimisten.

Inleiding

Geslaagde editie van de Cultuuroptimisten

Op woensdag 2 oktober kwamen cultuurverenigingen  en – organisaties samen tijdens Cultuuroptimisten, om op een interactieve manier te werken aan een sterkere culturele leefomgeving in de gemeente Deurne.

  • Inloopspreekuur cultuursubsidie
    Voor het eerst was er voorafgaand aan Cultuuroptimisten een inloopspreekuur voor aanvragers voor een cultuursubsidie. De opkomst was goed en er zijn mooie ideeën uitgewisseld en nieuwe samenwerkingspartners ontdekt. Vanwege dit succes wordt een vervolgavond gepland begin november. Datum, tijd en plaats zijn nog niet bekend. Als iemand een leuke locatie weet, suggesties zijn van harte welkom. Tot 1 december is het nog mogelijk om de aanvraag voor de cultuursubsidie te doen.
  • 1300 jarig bestaan van Deurne
    Na het inloopspreekuur begon de reguliere avond met een gevarieerd programma. Thema van de Cultuuroptimisten was het 1300-jarig bestaan van Deurne in 2021 en de (co)financiering van de cultuursubsidie. De avond werd geopend door de Willibrorduskerk, die voor deze gelegenheid ook haar deuren had open gesteld. Een aantal van de culturele activiteiten werd uitgelicht, zoals de concertcyclus, de huidige tentoonstelling ‘950 jaar kerk’ en het Willibrord magazine. Ook kregen we een voorproefje van een bijzonder project: het 40-meter lange wandkleed 'Tapijt van Deurne' dat vanaf mei 2021 in de kerk komt te hangen.
  • Vervolgens vertelde Jan Speelman over het Prins Bernhard Cultuurfonds, een landelijk fonds dat de nadruk legt op uitzonderlijke artistieke projecten. Deurne heeft dit jaar bijvoorbeeld financiering gekregen van dit fonds voor de Hondekop die deze zomer te zien was tijdens de Nacht van het Witte doek. Ook kwamen twee projecten aan bod die al cultuursubsidie hebben ontvangen. ORO vertelde over hun levensgrote kleurplaat op de houten omheining van het bouwterrein van het Rijtven die in het weekend van 29 september is ingekleurd door cliënten, omwonenden en andere artistiekelingen. Ze hebben in het kader van Deurne 1300 jaar 10 afbeeldingen over de geschiedenis van Deurne ingekleurd. Theater in Leven liet zien hoe je in een regulier cultuursubsidie project in korte tijd waardevolle samenwerkingen kunt starten met zowel inhoudelijke partners als sponsoren. Tot slot was er een korte toelichting over het VSB fonds waar onder andere hun gratis online cursus fondsenwerving aan bod kwam; een must voor elke subsidieaanvrager.

De volgende editie van Cultuuroptimisten is op 22 januari 2020.

Sfeerfoto's gemaakt door Martin Janssen van Fotoclub Optika

Lees meer op de website van de gemeente Deurne.
Krantelartikel over de ideeën en inspiratie bij cultuuroptimisten in 

Aanbod

Oproep voor het Tapijt van Deurne

Tijdens de bijeenkomst in de St. Willibrorduskerk Deurne, konden we al een stukje zien van het bijzondere wandkleed dat wordt gemaakt door de paramentengroep over Deurne 1300 jaar.

De dames van de paramentengroep zijn op zoek naar borduurgaren, want er zit veel garen in dit borduurwerk. Heb je nog garen liggen, allerlei kleuren zijn welkom, geef dit dan af bij de Willibrorduskerk.