Het Kinderatelier in Deurne

Kinderen krijgen uitleg tijdens gastles tekenen.

Inleiding

In museum De Wieger ging gisteren het Kinderatelier van start, waar kinderen creatieve les krijgen. De belangstelling was groot.

'Ikheb hier zin in!", roept een van de kinderen die meedoen aan de tekenlessen van Pim Luijckx. Deze woensdagmiddag is het Groot Atelier van museum De Wieger de plek waar vijftien kinderen de basisbeginselen van tekenen bijgebracht krijgen. Later op de dag volgt nog een groep. Het Kinderatelier gaat voortvarend van start.


Voor Maartje Bogaerts, cultuurcoach bij Leef Deurne, is het een bevestiging van wat ze al dacht: Er is behoefte aan creatieve lessen voor kinderen. ,,In mijn werk krijg ik vaker signalen van mensen dat er niks is in Deurne op het gebied van kunsteducatie. Om dit verder uit te zoeken, heb ik vorig jaar een aantal workshops georganiseerd voor kinderen van acht tot en met twaalf jaar. Daar bleek inderdaad animo voor te zijn. Ouders gaven ook aan dat ze zochten naar tekenlessen. Toen dacht ik: Hier moet ik iets mee." Bogaerts zocht contact met Gemma Rakels, sinds november educatiemedewerker van museum De Wieger.

De timing was precies goed. Rakels: ,,Wij willen juist ons aanbod voor kinderen uitbreiden. En dan vooral in de zin van dat ze hier iets komen doen, in plaats van alleen naar kunst kijken."
Het Kinderatelier was geboren. In pentekenaar Pim Luijckx vonden de twee een enthousiaste docent die ervaring heeft met werken met kinderen. Hij geeft de komende tijd veertien tekenlessen aan twee groepen.


,,We beginnen vandaag met hulplijnen te tekenen", doceert Luijckx. ,,Ik noem het 'Denken in doosjes'. Zo leer je diepte te tekenen." Alle kinderen krijgen een map met daarin potloden, een gum, liniaal en tekenblok. Ze gaan geconcentreerd aan de slag. In het midden staat een vogelhuisje dat moet worden nagetekend. Binnen drie kwartier staan er al heel wat huisjes op papier.


Als afsluiting van de cursus vindt straks een tentoonstelling plaats in het gemeentehuis. Die locatie is gekozen om te zorgen dat zo veel mogelijk Deurnenaren met de expositie in aanraking komen. Ondertussen maken Bogaerts en Rakels al plannen voor een vervolgcursus en nieuwe beginnerslessen. Er is namelijk een wachtlijst van nog minstens vijftien kinderen.
Op het wensenlijstje van de initiatiefnemers staat ook nog een kunstactiviteit voor jongeren van twaalf tot en met achttien jaar. Rakels: ,,Het is de bedoeling om dit uit te gaan breiden. Wellicht dat we in de toekomst ook teken- en schilderlessen voor volwassenen gaan aanbieden."