Klotlanders denken mee

afbeelding toneelstuk

Klotlanders denken in mogelijkheden

Toneelgezelschap bezorgt in jubileumjaar klucht bij u thuis!

Je hebt je er helemaal op voorbereid: Nog een pracht van een klucht spelen en de voorbereidingen starten van een jubileumjaar dat moet gaan klinken als een klok! De repetities van ‘Het laat de pastoor koud’ zijn prima verlopen en het gezelschap is er klaar voor! En dan steekt het coronavirus de kop op. Zoals in de hele wereld het leven aangepast moet worden, zo gaat dat ook in Zeilberg.

Uitstellen, uitstellen, uitstellen… Af en toe lijkt het zonnetje te gaan schijnen, maar dan weer…
uitstellen. Zou nu de uitdrukking ‘van uitstel komt afstel’ echt gestalte krijgen?
2021 moest het jaar worden van een groots jubileum. De Klotlanders hebben vijfenzeventig jaar geschiedenis achter zich liggen! En de actieve groep is nog lang niet van plan te stoppen met het schrijven van geschiedenis. Dus afstel? Nee hoor, daar kon geen sprake van zijn! Dat het allemaal anders zou moeten dan vooraf gepland, dat was wel duidelijk en zo werd het een uitstel van een jaar. Het stuk ‘Het laat de pastoor koud’ zou worden opgevoerd voor een beperkt en geselecteerd publiek en de première zou meteen het klapstuk worden, zoals doorgaans de laatste voorstelling als predicaat meekrijgt. Met vier camera’s zou het stuk opgenomen worden, in één take, dus geen herstelmogelijkheden, waarna het via het eigen YouTube kanaal bij de mensen zou worden bezorgd. Wat een geweldig idee! Een jubileumjaar met een toneelstuk dat, geheel in coronastijl, bij de mensen thuis bezorgd zou worden! De Klotlanders ten voeten uit… Mogelijkheden zien, ook als het moeilijk wordt! 

Tachtig gelukkigen mochten op zaterdagmiddag 3 juli jl. geheel coronaproof plaatsnemen in de grote zaal van Den Draai in Zeilberg. Bij de ingang werden de mensen opgevangen en naar vaste plaatsen begeleid. Een briefje voor de pauzeconsumptie lag al klaar op de plek. De uitbater van Den Draai had samen met De Klotlanders strikte afspraken gemaakt, zodat deze bijzondere voorstelling kon plaatsvinden. De voorstelling van het stuk ‘Het laat de pastoor koud’. Die uitverkoren groep mocht zich gelukkig prijzen! De spelers hadden er na de verplicht opgelegde lange, lange pauze duidelijk erg veel zin in. Tekst- en rolvast waren ze, stuk voor stuk. Niet elke rol was er een om in te kunnen shinen, maar de zwakste schakel bepaalt wel de sterkte van de ketting en de ketting die dit stuk trok, was enorm sterk! 

Introductie

De introductie van het stuk vond plaats middels een korte film. Daarin was te zien dat er hulp onderweg was vanuit een bevriende staat uit Afrika. Hulp voor een op de grens van bankroet balancerende kerkgemeenschap in Zeilberg. Een pastoor met een niet te lessen wijndorst sprak vervolgens vanaf de kansel de geloofsgemeenschap live in de zaal toe. Hij schetste de nagenoeg kansloze zaak om de kerk open te houden, waarbij hij doembeelden als een gesloten kerk waarin bijvoorbeeld een sportschool gevestigd zou worden, schetste. Maar pastoor De Bont (Pieter Manders – subliem) predikte optimisme. Zeker nu er vanuit het verre Afrikaanse land geld onderweg was. Een fancyfair had daar een mooie smak geld opgebracht -hoezo de wereld op z’n kop?- en dat werd gebracht door mevrouw Mayamba (Marina van den Munckhof – met geweldig Afrikaanse accent en met gemak de vierde wand trotserend). Vooral haar pogingen om met een Afrikaans lied en dito dans, als een echte medicijnvrouw, de aan een hartstilstand overleden pastoor De Bont weer tot leven te wekken, waren hilarisch.

Hilarisch

Daarmee is eigenlijk meteen veel van het verhaal weggegeven. Pastoor De Bont legde het loodje in het stuk, maar dat kon niet. Hij moest namelijk de zeer onvrouwelijke secretaresse van de bisschop, júffrouw Geurts (Ineke Spackler – om bang van te worden), overtuigen van de noodzaak de jaarlijkse subsidies beschikbaar te blijven stellen om zo de kerk in zijn parochie open te houden. En dat leidde tot hilarische passages, vooral na de pauze! Een op afstand te bedienen ballon in de mond van de overleden pastoor maakte dat zijn mond bewoog als pastoorsmeid Wilma (Johanna Sleegers – overtuigend) vanuit de preekstoel de knopjes bediende, terwijl onzekere koster Kees (Geert van Nunen – geroutineerd) vanuit de kast en vanonder het altaar namens de dode geestelijke het woord voerde… Ook moest het ‘moetje’ van het niet echte liefdeskoppel Thijs en Ilse (Ger Guffens en Natasja van Eunen – beiden debuterend bij De Klotlanders) gecamoufleerd worden door per direct te trouwen. En dan was er nog de met mevrouw Mayamba meegereisde crimineel mevrouw Broere (Wendy Maas – mooie ‘dubbelrol’). Zij moest, verkleed als rioolontstopper, op zoek naar de bolletjes die mevrouw Mayamba zonder erg had ingeslikt én uitgepoept.

Regenboog

In deze tijd van regenboogvlaggen, slaat dit stuk de spijker op de kop, al konden de Klotlanders dat ten tijden van de keuze voor dit stuk nog niet weten. Soms helpt uitstel… Wilma’s echtgenoot Jan (Martien Sleegers – prima typetje) had ervoor gekozen om na dertig jaar ongelukkig huwelijk en toneelspel eindelijk uit de kast te komen. Dat hij daarvoor de preekstoel gebruikte en met zijn ontboezeming direct aanleiding gaf voor het hartfalen van pastoor De Bont, maakte het nog komischer. Als stille rots in de branding was daar zuster Carolina (Margareth Reijnders – mimiek om van te watertanden). Niet van haar stuk te krijgen, totdat ook bij haar de stoppen doorsloegen… 

'Klap- en lachvee'

Geweldig spel, een schitterend decor, prima licht en geluid en een verlangend publiek maakte deze voorstelling tot enkele prachtige uurtjes genieten! Zoals in de inleiding al aangegeven, waren er maar tachtig gelukkigen die live aanwezig konden zijn. Maar zij deden ook dienst als ‘klap- en lachvee’, misschien zonder dat zelf te beseffen. Ook hun rol was van hoge kwaliteit en zal de beelden zeker versterken!

Regisseurswisseling

Gabriël van Eekelen mag als regisseur terugkijken op een geweldig slot van zijn betrokkenheid met De Klotlanders. Zijn laatste kunstje was er een om van te watertanden! Van Eekelen zal worden opgevolgd door Wilma van Dijk. Een ervaren regisseuse die laatstelijk in Boerdonk actief was en daar het stuk ‘Ger gespeuld’ op de planken liet brengen.

Gezien: Het laat de pastoor koud – Schrijver: Edward Bastiaansen – Door: Toneelgezelschap De Klotlanders – Plaats: Den Draai Zeilberg – Zaterdag 3 juli 2021

Andere jaren spelen De Klotlanders vaak vier of meer avonden voor (nagenoeg) volle zalen en men hoopt de mensen in deze tijd met een stream extra plezier te doen! Deze komt op 17 juli beschikbaar en het stuk zal die dag om 20.00 uur in première gaan. De stream is gratis te bekijken, maar het is niet raar dat men hoopt op een ‘fooi’. Immers, er zijn veel kosten gemaakt en er is al lang geen geld meer binnengekomen! Het stuk blijft een maand beschikbaar en dit is met toestemming van de IBVA en van de schrijver van het stuk. De link kunt u vinden op de website van het toneelgezelschap (www.deklotlanders.nl), op hun Facebookpagina en via hun Instagramaccount.

Scan hieronder de QR-code om op 17 juli mee te kunnen kijken.

Voorstelling Klotlanders

Prijs: GRATIS
Afgelopen
Datum Tijd Locatie
17-07-2021 20:00 tot 22:00 uur Digitaal

Contact

Foto Album

JPG-afbeelding QR-code voorstelling Kloklanders