Onderwaterbelevingsparcours
Inleiding
Onderwater belevingsparcours ZUT/Heibloem te Bakel
Deze week is de start gemaakt met het maken van het onderwater belevingsparcours in de ZUT. De organisator van dit project is de Red Lobster Divers vereniging. Een stichting die zich inzet om mensen met een beperking te laten snorkelen en duiken.
Aanbod
Doel van het project is meervoudig
Het onderwater parcours wordt een extra mogelijkheid voor mensen met een visuele beperking om, relaxt en met het parcours als doel, onderwater te kunnen verblijven. De ornamenten/parcours wordt, in eerste instantie, opgezet om duikers met een visuele beperking als houvast te dienen voor een duik.
Vooraf de mogelijkheid om, middels een maquette, een duikplanning te kunnen maken. De maquette geeft een visueel beperkte duiker de mogelijkheid zich vooraf in te leven in de route en wat hij kan verwachten onderwater.
Het parcours is bedoeld om veilig maar ook zinnig bezig te zijn onderwater.
Plan je duik en duik je plan
Als het parcours voor mensen met een beperking een leuke rede is om te gaan duiken, is het gelijktijdig ook voor andere duikers een nieuwe mogelijkheid om, onderwater, zaken te gaan bekijken.
De Zut is een relatief jonge duikstek en de onderwater wereld moet zich nog gaan ontwikkelen.
Hard substraat, hiermee creëren we een beter leefomgeving voor planten en dieren. Planten zijn van essentieel belang voor zuurstof en hiermee wordt de onderwater omgeving beter voor vissen en andere onderwater dieren.
Wat is de doelgroep van de activiteit/het project?
De doelgroep zijn uiteindelijk alle duikers. Wat voor onze eigen groep leuk en belangrijk is, zal ook leiden tot meer bezoek en duiken door derden. Hiermee vergroten we de kans om het duiken voor mensen met een beperking te laten zien en te promoten. Andere verenigingen en/of duikers kunnen met eigen ogen aanschouwen wat allemaal mogelijk is.
Geschiedenis en herkomst materiaal voor het belevingsparcours
De neogotische kloosterkerk van Sint-Catharinadal 1904-1964.
De kerk vind zijn oorsprong in 1647. De zusters Norbertinessen verhuizen van Breda naar Oosterhout. Een nieuw gebouwde kerk wordt in 1904 in gebruik is genomen. Al gauw blijkt dat het kerkgebouw constructiefouten heeft, waardoor de muren beginnen te wijken. Op een bepaald moment is de kerk te bouwvallig geworden. De kerk werd gesloten en is rond 1964 afgebroken.